13 Ağustos 2013 Salı

True Blood saçmaladı mı? Lilith Efsanesi


The Walking Dead, The Vampires Diaries, Once Upon a Time, Pretty Litle Liars, Supernatural, The Big Bang Theory, Prison Break ve daha niceleri... Yabancı dizi izlemeyi severim. Haftadan haftaya bölüm beklememek için sabreder biraz bölüm biriktirir öyle izlerim dizilerimi. hele hele en sevdiklerimden bölüm
biriktiyse tadından yenmez. Yabancı diziler iyi hoş ama kısa sürmesi ve uzun sezon araları kalbimde ayrı bir yara olsa da alternatiflerin çokluğu durum kurtarıyor. Sevdiğim diziler genelde kış dizileri olduğundan yaz dönemi fantastik bir dizi olan True Blood'a sarıyorum. True Blood +18 sahneleriyle ilk sezonlarda
oldukça eleştirilmiş olsada bana göre yine en sürükleyici sezonlar ilk 4 sezondu. 5. sezonda saçmalıkların sinyalini vermeye başlayan dizinin son sezonu  olan 6. sezonu geçtiğimiz gün izlemeye başladım.
Aman allahım bir bölümü zor bitirdim. Onca sezonu izlemiş olmanın hatrından. HBO'nun yaz dizilerinden olan True Blood'un  geçen sezonunda ortaya çıkan Lilith, almış başını yürümüş, Eric, Sookie, Pam ve diğerleri Lilith hakimiyetine girmiş Bill'e karşı savunmasız. Sanki saçmalıklar üstüste gelmiş.
Şimdi diyeceksiniz fantastikliği tavan yapmış bir dizinin saçmaladığını mı söylüyorsun? Fantastik zaten neresine bakarsan bak saçmalık değil midir? Evet bu açıdan bakınca doğru diyorsunuz.
Hadi biz saçmaladı demeyelim de izleyicinin nabzına göre şerbet vermemek diyelim. Bana göre Bill bu derece karıştırılmadan kenara çekilmeli ve Eric-Sookie aşkı yansımalı
renkli cama. Bu arada konu tamamen dağılmadan Lilith'in aslında Yahudilik kültüründe bir mit olduğunu söyleyeyim. Vikipedi'den aldığım bilgiler aynen şöyle :

Musevilik ve Hıristiyanlık inançlarında Âdem’in ilk eşidir. Tevrat’ın ilk bölümü olan Yaradılış bölümünün 1. Bab’ında Âdem ile beraber bir dişi yaradıldığından, 2. Bölümde ise Âdem’in kaburga kemiğinden bir dişi yaratıldığı yazılıdır.

İncil kelimesi, bir anda ortaya çıkar:
Yeşaya 34:14 – Yabanıl hayvanlarla sırtlanlar orada buluşacak, tekeler karşılıklı böğürecek. Lilitfı oraya yerleşip rahata kavuşacak.
Anlamı büyük olasılıkla bir baykuş olduğunu.

Tevrat’ta açıkça yer almamasına rağmen; birçok Musevi dini kaynağı 2. Bölümde sözü geçen dişinin Âdem’in 2. karısı olduğu, birinci bölümdekinin ise ilk karısı olan Lilith olduğuna inanırlar.

İnanışa göre Lilith, Âdem ile aynı zamanda ve aynı anda yaratıldıklarından Âdemin kendisine eşit olduğu görüşündedir (Tarihin ilk Feministi) bu sebeple de Âdem’e tabi olmayı şiddetle reddeder Tanrı’ya asi olur ve cennetten uzaklaştırılır. Bundan sonra Tanrı Âdem’in kaburga kemiğinden Havva’yı yaratır Havva sonuçta erkeğinin bir parçasından yaratıldığından ona tabi olur.

Âdem ile Havva ilk günahı işleyip cennetten kovulduktan sonra çocukları olur Lilith bunu kıskanır ve bundan sonra adem oğullarından doğacak her bebeği öldürmeye yemin eder.

İnanışa göre kötü bir ifrit haline gelen Lilith gece hava karanlıktan sonra yeni doğum yapmış evlere girerek lohusa kadınların bebeklerini boğmaktadır. Bu sebeple günümüzde bazı Museviler arasında bir adet olarak, Lohusa kadın akşamları evde yalnız bırakılmaz, ve akşamları çamaşır ipinde çocuk bezi bırakılmaz, çünkü bunları gören Lilith’in o evde çocuk olduğunu anlamasından endişe edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder